CrossFit-SM 2009

6 09 2009

Stålmän skulle mätas och vägas mot varandra.
”Sveriges mest vältränade man och kvinna” skulle koras.
När dimman hade lagt sig och röken hade skingrats stod endast en man kvar.

Han var ifrån… Island!

Swedish Champion, from Island hmpf!

Swedish Champion, from Island hmpf!

Min egen insats är jag jättenöjd med. Ska försöka att inte använda baksidan som en dålig ursäkt utan endast konstatera att jag trots omständighetern ska vara glad att jag trots allt genomförde tävlingen och det på ett sätt som jag absolut inte behöver skämmas över…

När vi vaknade igår morse visste nog samtliga deltagare att de hade en av sina livs mest krävande dagar framför sig. Själv studsade jag upp ur sängen, glad att äntligen få köra igång!

Arrangörerna, CrossFit Nordic, hade samlat en brokig skara atleter redan vid 8 en lördagsmorgon. I vissa ögon såg man skräck, i andra nervositet och en del såg så klart lite lagom nervösa ut.

När tävlingsreglerna var genomkörda och uppvärmningar klara var det, ungefär vid 9.30, dags för start i dagens första gren. Själv var jag ”lottad” i heat 2. I samma heat fanns även de fyra kvinnliga deltagarna, CrossFitDave samt hela CrossFit Uppsala bestående av Jocke, Björn & Martin – vilket sammanträffande… 😉

10.05 PASS 1, Heat 2 – ”Chippern”:
(Inofficiell tidtagning av mina sköna småbrorsor.)

My parking space suited me... ;)

My parking space suited me... 😉

 • 500m Löpning – 1’58 min:
  Ut till höger, uppför backen, tillbaka och sen lika långt till för att runda andra konen. La mig med flit sist i klungan för att testa baksidan lite och ökade lite på slutet när jag började bli ”varm”. Piece of cake!
 • 50 Marklyft, 90 kg – 3’31 min: (Totaltid: 5’29 min)
  Efter 3 reps sa baksidan ”AJ!” och min teknik var tydligen mest lik en räka härifrån och framåt, se bild…
  Bröt rätt friskt när ländryggen började bli trött – ingen tårtbit…
 • 50 Burpees – 4’30 min: (9’59 min)
  Bröt 8-12-10 i början, sen hejvilt. Sjukt kul när publiken skriker ”5 till” och jag hade garanterat kastat något på dem.. om jag bara orkat… 😉
 • 250m Farmers Walk, 2 * 24 kg – 3’45 min: (13’54 min)
  Ut till vänster 125 m, runda konen och tillbaka! Faktiskt ”lättaste” delen. Satte bara ner KB’s halvvägs och pustade ut 10-talet sekunder och sen körde jag hela vägen tillbaka.
 • 50 High Swings, 24 kg – 5’59 min(!): (19’17 min)
  Här var jag mest hämmad av baksidan. Fick höfta upp den via högersidan som istället tog helt slut. Här hade jag något att kasta på publiken som skrek ”kom igen, två till då!”.. men jag lät bli…
  Å andra sidan sparade jag kraft och kände mig rätt fräsch till SU’s!
 • 50 Sit Ups – 1’47 min: (21’30 min)
  Bröt 25 – 15 – 10 och kände mig rätt stark...
 • 500m Löpning – 2’12 min:
  …tills jag reste på mig. Benen var som spaghetti och att det gick så ”snabbt” trodde jag aldrig.

Total Tid: 23’42 min!

Sjukt jobbigt pass, men också sjukt ”roligt”! Flåsmässigt har man en del att jobba ikapp och jag fick t.ex. stryk av samtliga tjejer i det här heatet, bara CrossFitDave kom inrullande på ännu tröttare ben strax bakom mig… 😛

In med flytande näring i form av Vitargo & Whey, lite idrottsmassage med fokus på min baksida som tydligen var väldigt ”ilsken och arg” enligt terapeuten och sedan laddning och uppvärmning inför passet från helvetet!

12.05 PASS 2, Heat 2 – ”3000m Rodd”, (C2):
(Uppskattade tider från minnet, vet vad jag hade för ”snitttid” per 500 m vid varje km ungefär…)

CrossFitDave, Yogaman & The Bear in a row...

CrossFitDave, Yogaman & The Bear in a row...

 • 0 – 1000m, 3’55 min: Gick ifrån min plan något, det vill säga att hålla 2’00/500m tempo rakt igenom. Det kändes här relativt lätt och hetsen från att se de andras resultat på skärmen fick en att ta i lite extra. Förvånansärt fräsch fortfarande!
 • 1000 – 2000m, 4’05 min: (8’00 totalt)
  OMG! Efter 1200 m tvärdog underarmarna och jag tänkte helt ärligt stanna och kliva av. Tittade upp och såg 100-talet i publiken stå fem meter framför mig och insåg att det inte var något alternativ.
  Svårt att hålla tempo, pendlade mellan 1’58 – 2’09 min/500m…
 • 2000 – 3000m, 3’56:
  Hade jag tagit mig så långt som 2km tänkte jag inte ge upp den sista. Att jag inte skulle ramla av släden av utmattning var jag dock inte helt hundra på.
  Provade att ”spurta” sista 500m men efter tre hårda drag gav jag upp den idén, men lyckades dock öka tempot och låg nog på mellan 1’50-1’56/500m-tempo sista minuten in vilket tog mig upp på en 4:e- plats i heatet.

Total tid: 11’56 min

Om jag inte blir tvingad kommer jag aldrig mer ro 3000 meter i hela mitt liv. Så sjukt mentalt påfrestande!
Jag som inte är något fan av långdistans springer nog fan hellre en mara…
Dock, planen var som sagt 2’00-tempo så långt det höll och att jag lyckades dra mig in på under 12 min är jag sjukt nöjd med!

Efter en ”lunchpaus” som för undertecknad bestod av mer Vitargo, Whey samt lite nötter så började det dra ihop sig för den sista WOD:en. Den hade jag ”sett fram emot” mest och trodde mig ha en bra chans på en bra tid.

14.45 PASS 3, Heat 3 – ”The Metcon / Five Rounds for Time of:”

 • 5 Clean & Jerk, 70 kg: ”Ground to over head, anyhow!”
 • 10 CTB-Pull Ups: Bröstet måste toucha stången!
 • 20 Air Squats: Höftveck under knäveck i bottenposition.

Just hanging...

Just hanging...

(Inofficiella varvtider igen.)

Rounds:

 1. 1’33
 2. 2’30
 3. 3’30
 4. 3’30
 5. 4’48

Total Tid: 16’21 min

Hade någon skum idé om att ”reppa” ut de första 2-3 C & J varje varv – hahahaha!
Bara att släppa från toppläge och samla kraft till nästa rep istället. De var sjukt mkt jobbigare än vad jag hade förväntat mig, kanske för att det var tredje passet..? 😉
Höll dock tempot uppe rätt bra och hängde med de snabbaste i mitt heat fram till 3:e varvet ungefär. Sista varvet var ett skämt. Glömde helt plötsligt bort att kippa och att försöka köra CTB-PU utan kipp är som att spela golf med en spade – det funkar bara på film…
När australiensaren som var min funktionär började räkna om: ”fura, fura, fuuuuura…” var det nära att det här landet blev en invandrare fattigare och inte förrän jag började missa igen på ”sjeeeuuu… sjeeuuuu… sjeeeeuu, com’on!!” hajjade jag vad jag gjorde för fel.
Fick då till framhänget som är extremt viktigt för mig och avslutade sen snabbt, dock fick jag väl 7-8 reps bortdömda (helt riktigt) och CrossFitDave kunde springa om mig på slutet med ett gäng sekunder, 2-1 till mig i grenar alltså! 😀

Juste, jag slutade på 17:e plats av 28 killar totalt, målet var ju egentligen att spöa hälften men viktigast av allt var ju att spöa CrossFitDave och eftersom han kom på 18:e plats så är jag nöjd ändå, hehehe.
Nä då, övningsmässigt ”passar” de här övningarna mig mycket bättre än Dave, hade han fått mer fria kroppsövningar och t.ex. MU’s eller HSPU’s hade jag varit mil efter. Dessutom ska han ha grym credd för att han alltså, i sista passet, körde 25 C & J’s på en vikt som är tyngre än han själv!!
CrossFit handlar verkligen om att tävla mot sig själv och jag därför är jag sjukt nöjd med dagen. Jag besegrade mig själv flera gånger om…

——————–

Sammanfattning: Ett stort tack till Eric & Rickard som arrangerat en grym tävling!
Ett ännu större tack till publiken och alla ni som kom för att hejja på bland annat mig – utan familj och vänner på plats hade jag garanterat lagt ner.
Sjukt kul att jag fick handikapprutan på parkeringen (ingen tanke bakom kanske?) vilket var precis i publikens hörn. Helt omringad av folk som skrek och applåderade kunde man inte göra annat än att fortsätta slita.
Att de dessutom fick se mig bli totalt krossad av grymma Jenny Jacobsen, i rutan bredvid, som sen vann kvinnoklassen gjorde nog deras upplevelse lite roligare ändå. Inget att skämmas för dock, Jenny fick faktiskt tredje bäst tid totalt(!) och spöade alltså nästan samtliga killar, grymt imponerande!

I herrtävlingen kom Jocke från Crossit Uppsala på en grym tredjeplats men  det var två stycken som i sista heatet på sista passet fick göra upp om titeln!
Alexandr från Stockholm slet som ett djur och imponerade stort med sin arbetskapacitet. Han körde nog allt obrutet och vann även heatet tätt följt av islänningen Pálmar som hade en helt annan taktik. Med klocka och puls bestämde han när kroppen var i ”arbetsläge” och pausade sedan mellan varven tills det var dags igen. Såg rätt coolt ut och fort gick det också när han kom tvåa i heatet, tätt efter Alex!

När tiderna sedan räknades samman visade det sig att totalt sett över hela dagen, i tre olika pass med helt olika moment och totalt 38 minuters slitande skiljde det i slutändan så lite som sex sekunder mellan dessa två mänskliga robotar och det var alltså Island som avgick med segern!

Av alla människor som var på plats och tävlade, arrangerade, funktionerade och åskådade så kan det knappast finnas någon som gick ifrån gårdagen utan lite extra träningsmotivation?
Alla kanske inte gjorde som undertecknad och kollade in passen på de olika programmeringssidorna direkt när ni kom hem men jag kan nog garantera att CrossFit blev några storlekar större som träningsform bara igår!

Själv blev jag sjukt inspirerad till att fortsätta utvecklas och bara att få ha varit med och tävlat mot såna sjukt vältränade atleter och ha träffat så många sköna människor bland publik och deltagare har gett mig en ännu större hunger för att själv bli en bättre atlet.
Det ryktas något om en tävling i Halmstad om ett par månader och får jag bara vara hel och fortsätta bli snabbare och starkare så kommer jag nog dyka upp där med om gudarna vill… 😛

——————-

Efter lite duschande och socialiserande med familjen bar det i går kväll till slut av in mot Söder och Snaps där en hel del folk från dagen hade samlats för att äta lite och dricka desto mer – det skulle väl kompenseras efter flera veckors gott leverne inför tävlingen… 😉
Mycket trevligt var det men när tröttheten började sätta sig in droppade en efter en av deltagarna av för en välbehövd natts sömn, vissa sover nog fortfarande skulle jag tro.

Yogaman hade dock inga planer på att avsluta kvällen så tidigt utan i goda vänners lag fortsatte det skålas i rödvin. Ja va fan, till och med ett par drinkar slank ner och en slagen hjälte kom nog inte i säng förrän fram emot sex säger dem som vet.
Oförskämt fräsch i kroppen faktiskt, självklart är ryggen rätt körd och jag kan framkalla kramp ungefär vart jag vill, men totalt sett är jag inte alls så mosad som jag räknade med.
Kanske beror det på den sena nattens, eller tidiga morgontimmans om man så vill, välbehövliga massage…? 😉

Namaste!

PS. Lisa på pokercommunityn Donkr var en av alla härliga människor som kom ut och hejjade fram atleterna på SM. Hon är dessutom en grym fotograf och HÄR hon har laddat upp ett gäng sköna bilder  från gårdagen på siten!

** EDIT: Nu när de officiella listorna har kommit ser jag att det inte alls var 28 killar med i tävlingen utan 22 – gah!
Äh, jag är nöjd ändå… 🙂

Annonser

Åtgärder

Information

8 responses

6 09 2009
Dave

Sjukt starkt att du bara bröt farmers walk en gång. Dessutom kom du ju igenom mrklyften rätt snabbt med tanke på baksidan, grymt bra jobbat! Jag har dock en bild på dig när du kör marklyft som du nog inte vill ha som egopic… 😉

6 09 2009
Yogaman

Hahaha, om jag säger så här: Jag ”bjöd” på de näst fulaste bilderna jag hade. De värsta hade jag inte kunnat visa utan ”otäcka bilder kan förekomma”-varningar… 😉
Vi får byta lite bilder sen jag har säkert fler, morsan lekte paparazzi på bästa sätt! =)

6 09 2009
Richard

Grymt jobbat Chris. Om egot vill ha mer så har jag en bild på dig på min blogg : )

Vi kanske ses på gymmet.

6 09 2009
Yogaman

Thx till dig oxå. Kul att träffas och självklart snodde jag bilden direkt! 😉
Klart vi ses, får styra nån sthlmsträning med Joel & Dave tycker jag. Kanske kan ha teknikträning i kipp, hahaha…

6 09 2009
Joel Krigström

Sjukt bra presterat, Chris!
Tack för en grymt rolig dag.

6 09 2009
Yogaman

Thx m8!
Och tack för allt stöd och hejjande, ovärderligt – ses i gymmet inom kort! 😉

6 09 2009
Bear

Ordentlig sammanfattning av passen, det enda jag har någon klar uppfattning om är hur snabbt jag rodde.

Chippern: Jäklar vad starkt jobbat med farmers-walken, en vila!!! Sit-upsen var också grymma, där bröt jag i tior.

Rodden: Anledningen till tröttheten i armarna har du bildbevis på här på bloggen. Böjda ben, böjda armar = nono. Raka ben, sedan böjda armar = jäjä. Kolla in den hårfagre killen i roddmaskinen till höger i bild 😉

Sista: Okippade CTB-pull ups = priceless, hehe

Jo förresten, vi noterade också handikapprutan. Sjukt roligt!

6 09 2009
Yogaman

Hade som sagt assistenter som antecknade åt mig sen tyckte jag faktiskt att farmers var rätt lätt, men då borde jag ju å andra sidan kunnat jogga kanske, hehehe…
Ja, vilken HEMSK roddteknik där. Lite därför jag tog med den bilden, behöver verkligen träna på rodden hahaha. Sjukt bra, ”Do like this, don’t like that…” 😀
Än en gång, sjukt bra jobbat på hela er liga sköna bilder som fäään i er blogg oxå – ska lätt ta mig upp och våldgästa er inom kort hade jag tänkt mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: